BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Khamis, 28 Januari 2010

☺ Jus tomato Susu ☺
Tomato_susu
Tomato_susu

Tomato sememangnya berkhasiat. Menurut kajian perubatan 'lycopene' dalam tomato boleh mencegah daripada penyakit cancer. Sebaik2nya dimakan mentah atau dijadikan fresh juice untuk mengekalkan kandungan nutriennya.

Created on : 04-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan
Bahan-bahan ( 1 gelas )

* 2 biji tomato ranum – di belah empat
* Sejengkal celery - di hiris nipis
* 2sb susu pekat manis
* 1sb susu sejat (evaporated milk)
* Air secukupnya
* Sehiris lemon – untuk hiasan

Cara-cara

1. Tomato dibersihkan dan dibelah empat.
2. Bersihkan celery dan kemudian hiris nipis.
3. Masukkan tomato , celery & air ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus. Tapis jus.
4. Masukkan susu pekat manis & susu sejat ke dalam jus. Kacau hingga sebati.
5. Tuang ke dalam gelas dan hias dengan sehiris lemon.
6. Boleh juga diperah sedikit jus lemon jika suka.

Tag

0 comments: